Co jemy w Wiosce w Chmurach?
Nawyki żywieniowe z dzieciństwa mają ogromny wpływ na to jak jemy będąc już dorosłymi ludźmi. W wielu żłobkach i przedszkolach posiłki spędzają rodzicom sen z powiek i nie spełniają oczekiwań.
My, aby wybrać catering idealny, również przeszliśmy długą drogę. Ale zrobiliśmy to – catering starannie przez nas wybrany, każdego dnia zaskakuje nas nowymi smakami. Jest pysznie, zdrowo i kolorowo!
Obowiązkowym punktem każdego śniadania jest owsianka oraz wypiekane przez cateringową kuchnię pieczywo (często jeszcze cieplutkie!), dużo past warzywnych, świeże warzywa i masło. Ile radości było w oczach dzieci, które zobaczyły różową, buraczaną pastę, wie tylko nasz wioskowy team Śniadania to również jajecznice, pasty rybne, twarogi z ziołami. Wszystko świeże i nakładane z uważnością na naszą białą zastawę składającą się z małych talerzy (czasami tłukących się ) i małych misek, w których podajemy zupy.
A zupy, ach te zupy! Jarzynowe, rosołki, barszcze, pomidorowe, żurki, grochowe, warzywno – pieczarkowe, ślinka sama leci. Każda z zup jest odpowiednio doprawiona biorąc pod uwagę podniebienia naszych Wioskowiczów. Ostatnio nie możemy się ich najeść, proszą o dwie lub trzy dokładki. To mówi samo za siebie, zupy są pyszne.
Popołudnie, czyli czas po drzemce to moment obiadu – drugiego dania, które jest bogate w kasze, ryż, sporadycznie w ziemniaczki. Nasz catering unika smażenia i panierowania. My dbamy, aby na każdym talerzu pojawiła się również surówka czy – uwielbiany przez niektóre dzieci – ogórek kiszony.
Ostatnim posiłkiem w Wiosce w Chmurach jest podwieczorek, podawany zanim dzieci zaczynają rozchodzić się do domów. Podwieczorki to sałatki warzywne, pieczone jabłka, warzywa w słupkach, jogurty naturalne i sporadycznie ciasta. Warto dodać, że użycie cukru i soli sprowadzone jest do minimum.
Dbamy, aby w diecie naszych dzieci nie było wysoko przetworzonych produktów, gotowców czy półproduktów.
Chodzenie na skróty nas nie zadowala. Stąd też, nasze pedagożki nakładając posiłek, dbają o to, aby wyglądał on estetycznie na talerzu. Z wielką uważnością pilnują diet i wykluczeń, jeśli takie się pojawiają. Mają otwartość, na niechęć dziecka do jedzenia – zachęcają, ale nigdy nie zmuszają i szanują każde ‘nie’. Mają też otwartość na bałagan – krajobraz po wspólnym jedzeniu zupy w kuchni bywa malowniczy. Nasz zespół jest również uważny na to, by nie budować emocjonalnych skojarzeń
z jedzeniem, nie traktować go jako nagrody ani kary. Jedzenie jest naturalną czynnością i może być miłym spędzeniem czasu. Dzieci w Wiosce celebrują posiłki wspólnie przy sześcioosobowych stolikach. Używając sztućców czy jedząc rączką ćwiczą koordynację ręka – oko, chwyt pęsetowy i szczypcowy. Gdy dzieci proszą o pomoc, jesteśmy zawsze obok.
Dzielimy się wiedzą!
Wierzymy, że dzięki wspólnej pracy rodziców i opiekunów w żłobku możemy wpływać pozytywnie na harmonijny rozwój dzieci. Wiemy, że czasem bywa trudno i liczba wyzwań wychowawczych mnoży się każdego dnia. Tworzymy więc serię artykułów dla rodziców, w której dzielimy się naszą wiedzą o najmłodszych, by wspierać Was w rodzicielskiej codzienności.